EN | FI

Valokuvan Sommittelu

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Yksinkertainen sommitelma

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Sanonta vähemmän on enemmän pitää usein paikkansa kuvia sommitellessa. Usein kuvasta saadaan kauniimpi ja tehokkaampi vähentämällä kohteita kuvasta. Yleinen virhe onkin saada kuvaan mahtumaan mahdollisimman paljon erilaisia asioita. Usein valokuvaan kannattaa valita yksi selkeä mielenkiinnon kohde. Näin mikään ei kilpaile kohteen kanssa ja kuvassa on selkeä kiintopiste jota katsella.

Aina kun valokuvaa otetaan, kannattaa tarkastella löytyykö ruudun reunoilta häiritseviä elementtejä. Oikealla näet pari esimerkkiä valokuvista, jotka toimivat pitkälti yksinkertaisuutensa vuoksi.

Yksinkertaisuus tehokeinona

yksinkertainen valokuva tytöstä rannalla

Kuva 1. Yksinkertaisuus voi toimia tehokeinona valokuvassa.

Kuva 1 on otettu Phuketin saarella Thaimaassa. Kuva on otettu rannalla suositun turistihotellin edustalla. Kuvaushetkellä ranta oli todella vilkas. Vilkkaasta ympäristöstä huolimatta halusin ottaa yksinkertaisen valokuvan. Halusin tyttäreni kuvan ainoaksi kiintopisteeksi ja lisäksi halusin laineen mukaan kuvaan. Odotin kärsivällisesti hetkeä, joilloin laine näkyy sopivasti, mutta muita ihmisiä ei näy kuvassa. Mielestäni lopullinen kuvassa yksinkertainen sommitelma toimii kuvan eduksi.

Yksi selkeä kohde

yksinkertainen valokuva delfiineistä

Kuva 2. Valokuvaan kannattaa usein valita yksi selkeä kohde. Kannattaa myös tarkistaa, että kohdetta ei kuvata tarpeettoman kaukaa.

Mielestäni Kuvan 2 onnistumiseen vaikuttaa paljon sen yksinkertaisuus ja se, että kuvassa on yksi selkeä kohde. Muita kuvan onnistumiseen vaikuttaneita tekijöitä lienevät vahvat värit ja se, että kohde on lähellä.

Samassa tilanteessa olisi ollut paljon helpompi ottaa kuva, jossa delfiinit näkyvät pieninä ruudun keskellä ympärillään suuri allas ja reunoilla yleisöä katsomassa esitystä. Se olisi mielestäni kuitenkin ollut valokuvana tylsempi. Tämä kuva on hyvin yksinkertainen, mutta se kertoo kuitenkin samat asiat kuin laajempikin näkymä. Se kertoo, että kyseessä on delfiiniesitys, joka tapahtuu altaassa ja ilmeisestikkin ympärillä on yleisöä katsomassa esitystä. Kuva kertoo saman tarinan kuin laajempikin näkymä ja lisäksi pääsemme tarkastelemaan kunnolla itse kohdetta.