EN | FI

Valokuvan Sommittelu

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Epätavallinen Kuvakulma

12.11.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Kuvakulmaa voidaan käyttää valokuvassa mukaansatempaavan sommitelman luomiseen. Valitsemalla epätavallisen kuvakulma, voidaan luoda sommitelma, joka on tavallisesta poikkeava.

Usein näkee valokuvia kuuluisista nähtävyyksistä, jotka on kuvattu silmien korkeudelta ja suoraan nähtävyyden edestä. Moni kuva on otettu kaikkein luonnollisimmasta paikasta ja kuvakulmasta, mikä on tietysti loogista. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että monet eri kuvaajien kuvat samasta nähtävyydestä voivat näyttää melko samanlaisilta. Se voi olla tylsää koska kuvien näkymä on jotain, mitä kaikki nähtävyyden ohi kulkevat näkevät. Valokuvan vetovoimaa voidaan usein lisätä valitsemalla tavallisesta poikkeava kuvakulma luonnollisen kuvakulman sijaan.

Tavallisesta poikkeavaa

Sommitelmasta voidaan tehdä kiinnostava ottamalla kuva matalasta kulmasta

Kuva 1. Matalan kuvakulman avulla voidaan luoda mielenkiintoisia näkymiä.

Usein on monia mahdollisuuksia valita kiinnostavampi kuvakulma, kuin se tavallinen, jonka kaikki ovat jo nähneet. Valokuva on yleensä kiinnostavampi kun valittu kulma poikkeaa tavanomaisesta. Valokuvaajan pitää tietysti nähdä vaivaa saavuttaakseen jotain erilaista. Jos otat kuvan reilusti silmien korkeutta ylempää tai alempaa, on hyvinkin mahdollista, että kuvasta tulee tavallisesta poikkeava. Kokeilin tätä lähestymistapaa kuvan 1 kohdalla. Valokuvan rakennus on Palman katedraali Mallorcalla Espanjassa. Se on kuuluista nähtävyys. Halusin tallentaa jotain epätavallista ja valitsin hyvin matalan kuvakulman. Täältä voit lukea lisää kyseisestä valokuvasta.

Matalan kuvakulman sommitelma

Epätavallinen kuvakulma voi parantaa kuvan vetovoimaa

Kuva 2. Matala kuvakulma takaa, että kuva on jotain tavallisesta poikkeavaa.

Kuva 2 on otettu maan pinnan tasosta. Kohde on tarkoituksella jätetty kaukaisuuteen. Tarkoituksena on, että valokuvan tarina kertoo ihmisten olevan yksin keskellä ei mitään. Ihmiset sijoitettiin hyödyntämällä kolmasosien sääntöä. Lisäksi kuvan monet viivat johdattavat silmää kohti kohdetta, mikä parantaa sommitelmaa. Matala kuvakulma takaa, että valokuva on jotain erilaista kuin monet muut samasta tilanteesta otetut kuvat.

Molemmat tämän sivun esimerkkikuvat on otettu matalasta kuvakulmasta. Se on kuitenkin vain yksi tapa epätavallisen kuvakulman luomiseen. Kannattaa kokeilla myös korkeaa kuvakulmaa tai mitä tahansa muuta kuvakulmaa, joka on jotain erilaista kuin mitä kaikki näkevät.