EN | FI

Valokuvan Sommittelu

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Kehystäminen kuvan sisällä

06.09.2007 Category: Kategoria: Valokuvan sommittelu
Taideteokset ympäröidään usein kehyksillä. Kehykset ohjaavat katseen kuvan sisään. Kehykset myös auttavat katsetta pysymään kuvan sisällä. Kehykset on helppo lisätä digitaalisiin kuviin kuvankäsittelyssä, mutta se ei ole ainoa tapa luoda kehyksiä. Voit myös sisällyttää kehykset valokuvan sisään sommitelman parantamiseksi. Voit hyödyntää kehyksiä joita löytyy jokapuolelta ympäriltäsi. Kehykset joista puhun voivat olla esimerkiksi puun oksia, ovia, tunneleita tai mitä tahansa muita elementtejä jotka ympäröivät kohteen.

Kehystäminen puun oksilla

Valokuva joka on kehystetty vasemmasta yläkulmasta lähellä olevan puun oksilla

Kuva 1. Yllä oleva valokuva on kehystetty vasemmasta yläkulmasta lähellä olevan puun oksilla.

Ehkä kaikkein käytetyin luonnosta löytyvä kehys on lähellä olevien puiden oksat. Tällaiset kehykset on helppo luoda koska niitä löytyy luonnosta joka puolelta. Kuvassa 1 on esimerkki oksien käytöstä kehyksinä. Ei ole välttämätöntä ympäröidä kohdetta kokonaan. Kehyksiä voidaan käyttää myös vain jollain kuvan reunalla. Kuvassa 1 oksat kehystävät kuvaa vasemmasta yläkulmasta. Oksat auttavat katsetta pysymään kuvan sisällä ja toimivat myöskin tasapainottavana elementtinä vastakkaisessa kulmassa olevan raskaan metsän kanssa.

Kehystäminen luonnon elementeillä

Valokuvassa taustan kohde on kehystetty etualan kivillä

Kuva 2. Taustan kohde on kehystetty etualan kivillä.

Kehyksiä voidaan käyttää valokuvan kohteen korostamiseen. Kuvan tärkeää kohdetta voidaan korostaa ympäröimällä se jollain toisella elementillä. Kuvassa 2 taustan meri, taivas ja pilvet on ympäröity etualan kivillä. Etualan kivet ohjaavat katsetta taustaan. Koska kehys on kohde etualalla se myös korostaa syyvyyden tuntua valokuvassa.