EN | FI

Photoshop-tutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Valokuvan muokkaus Photoshopissa

06.10.2007 Kategoria: Photoshop
Puhun tässä digitaalisesta valokuvan muokkauksesta Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmassa ja Adobe Photoshop CS3 Extended -ohjelmassa. Puhun tyypillisistä valokuvanmuokkaustekniikoistani. Jotkut ihmiset väittävät, että valokuvia ei tulisi muokata, vaan jättää ne sellaisiksi kuin ne ovat. Puhutaanpas hetki tästä asiasta. Useimmat digitaalikamerat tekevät digitaalista kuvan käsittelyä kameran sisällä ja kameran LCD-näytöllä nähtävä valokuva on jo valokuva, jota on muokattu monella tavalla. Jotenka vaikka et tekisi yhtään digitaalista jälkikäsittelyä, on todennäköistä, että valokuviasi on kuitenkin muokattu.

Valokuvan muokkaus

Kuva ilman yhtään valokuvan muokkausta

Kuva 1. Yllä oleva kuva on muokkaamaton valokuva suoraan kamerasta. Näkymän kontrasti on hyvin suuri, joten jotkut kuvan kohdat näyttävät liian tummilta.

Itse haluan laittaa kaiken muokkauksen pois päältä digitaalikamerastani ja tehdä kaiken digitaalisen valokuvan muokkauksen myöhemmin Adobe Photoshopissa. Kuva 1 on esimerkki valokuvasta, jota ei ole muokattu yhtään. Kuvaan yleensä raw-formaattiin. Raw-kuvassa on 12 tai 14 bittiä värisyvyyttä, joka mahdollistaa joustavat valokuvanmuokkausmahdollisuudet. Raw-kuva antaa mahdollisuuden säätää kuvan kirkkaimpia ja tummimpia kohtia tarkemmin. Koska kuvaan pääasiassa raw-formaattiin, digitaalinen työskentelyni koostuu kahdesta osasta:

Valokuvan muokkaus Camera Raw

Valokuvaa on muokattu Exposure ja Fill Light -toiminnoilla Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmassa

Kuva 2. Yllä olevaa valokuvaa on muokattu Exposure ja Fill Light -toiminnoilla Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmassa. Nyt yksikään kuvan kirkas kohta ei pala puhki ja tummissa varjoalueissa on enemmän valoa.

Valokuvaa on muokattu brightness, contrast ja temperature -toiminnoilla

Kuva 3. Yllä olevaa valokuvaa on muokattu Brightness ja Contrast -toiminnoilla Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmassa. Nyt valokuva on eloisampi.

Valokuvaa on muokattu saturation-toiminnolla Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmassa

Kuva 4. Yllä olevaa valokuvaa on muokattu Saturation-toiminnolla Adobe Camera Raw 4.0 -ohjelmssa. Nyt valokuvan keltaiset alueet ovat hieman värikkäämpiä.

Valokuvan (kuva 1) näkymässä on hyvin suuri kontrasti, mikä teki hyvän valotuksen saavuttamisen haastavaksi. Tässä tapauksessa näyttää, että kuvan kirkkaimmat kohdat ovat palaneet hieman puhki ja tummimmat varjokohdat näyttävät melkein mustilta. Nämä asiat voidaan korjata käyttämällä Exposure ja Fill Light -toimintoja Camera Raw -ohjelmassa..

Exposure ja Fill Light (Basic välilehti)

Ensin lasken Exposure-arvoa jonkin verran (-0,80) tuodakseni lisää yksityiskohtia pilvien kirkkaimpiin kohtiin. Taivas on erittäin tärkeä osa tätä valokuvaa, joten minun täytyy olla tarkkana, että säilytän kaikki yksityiskohdat siellä. Seuravaksi tuon väriä esiin valokuvan tummista kohdista tekemällä suuren muutoksen (60) Fill Light -arvoon. Kuvassa 2 näet näiden kahden toiminnon vaikutuksen.

Brightness ja Contrast (Basic välilehti)

Tällä hetkellä kuvasta puuttu kirkkautta ja kontrastia. Säädän Brightness-arvon olemaan +70 ja Contrast-arvon olemaan +50 tehdäkseni kuvasta eloisamman. Sen jälkeen muutan hieman myös Temperature-arvoa tehdäkseni väreistä hieman lämpimämpiä. Kuvassa 3 näet näiden kolmen toiminnon vaikutuksen.

Saturation ja Luminance (HSL / Greyscale välilehti)

Tällä hetkellä taivas ja metsät näyttäät mielestäni hyvältä, mutta heinässä voisi olla enemmän väriä. Klikkaan HSL / Greyscale -välilehdellä ja edelleen klikkaan Saturation-välilehdellä. Muutan Yellows saturaation olemaan 50. Klikkaan Luminance-välilehdellä ja muutan Yellows luminanssin olemaan 50. Nämä ovat hyvin pieniä muutoksia ja niiden vaikutuksen voit nähdä kuvassa 4.

Valokuvan muokkaus Photoshop CS3

Lopullinen kuva Photoshopissa ja Camera Raw -ohjelmassa tehdyn valokuvan muokkauksen jälkeen

Kuva 5. Viimeiset askeleet valokuvan muokkauksessani ovat terävöitys ja kuvan rajaus.

Tein paljon muutoksia Adobe Camera Raw -ohjelmassa, joten jäljellä on vain muutama toimenpide tehtäväksi Photoshopissa.

Terävöitys (Filter > Sharpen > Unsharp Mask)

Mielestäni melkein kaikki muokkaamattomat kuvat hyötyvät pienestä terävöityksestä. Mielestäni paras tapa tehdä terävöitys on uudelleenmuokattavan smart-suotimen käyttö, mikä on uusi ominaisuus Adobe Photoshop CS3:ssa. Jotta smart-suotimia voitaisiin käyttää, taso pitää ensin muuttaa smart-objektiksi (Filters > Convert to smart object). Nyt kun taso on smart-objekti, lisään Unsharp Mask -suotimen uudelleenmuokattavana suotimena, jonka asetuksia voidaan muuttaa missä vaiheessa tahansa. Koska tämä valokuva on jo valmiksi melko terävä, asetan Amount-arvon olemaan 100% ja jätän muut asetukset ennalleen.

Valokuvan rajaaminen

Mielestäni tämän kuvan sommitelmaa voidaan parantaa rajaamalle se laajempaan formaattiin. Mielestäni valokuvan alaosassa on tarpeetonta tyhjää tilaa. Tästä johtuen rajaan kuvan laajempaan formaattiin. Kuvassa 5 näet terävöitetyn ja rajatun valokuvan.

Väritila ja värisyvyys

Aina kun valokuvaa tullaan käyttämään Webissä, tulee sille tehdä muutama asia. Webissä käytettävien kuvien väritilan tulisi olla sRGB. Minun tapauksessani valokuvan väritilana on Adobe RGB, joten se piti muuttaa ennen valokuvan käyttämistä Webissä. (Edit > Convert to Profile...). Jos en olisi muuttanut valokuvan väritilaa, värit olisivat näyttäneet hyvin erilaisilta selaimessa ja Photoshopissa.

Valokuvani värisyvyys on 16 bittiä koko digitaalisen valokuvan muokkauksen ajan. Kuitenkin, jos haluan tallentaa kuvan JPEG-muotoon, pitää minun ensin laskea värisyvyys kahdeksaan bittiin. Voisin näyttää 16-bittisen kuvan PNG-muodossa Webissä, mutta siinä ei olisi järkeä, koska eroa ei pystyisi huomaamaan ja 16-bittisen kuvan tiedostokoko olisi tarpeettoman suuri.

Täällä näet suuremman version valokuvasta, joka on käynyt läpi valokuvan muokkaukseni.