EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Pitkän valotusajan valokuvat

14.09.2007 Kategoria: Valokuvaus
Valotus tarkoittaa digikameran sensorin saamaa valon määrää. Valotusta voidaan kontrolloida sensorin herkkyydellä (ISO), linssin aukolla (f-numero) ja suljinnopeudella. Käyn tässä läpi hitaan suljinnopeuden käyttöä, tai toisin sanoen pitkän valotusajan käyttöä. Pitkää valotusikaa voidaan käyttää erittäin mielenkiintoisten kuvien luomiseen. Pitkää valotusaikaa voidaan käyttää esimerkiksi kirkkaan kuvan luomiseen hämärässä valossa tai valokuvien liikkuvien kohteiden liike-epäterävyyden luomiseen.

Liike-epäterävyyttä valotusajalla

Vesi on pehmennetty käyttämällä pitkää valotusaikaa

Kuva 1. Pitkää valotusaikaa (hidasta suljinnopeutta) voidaan käyttää luomaan liike-epäterävyyttä valokuvan liikkuviin kohteisiin.

Otin kuvan 1 kun aurinko oli laskemassa. Halusin ottaa mielenkiintoisen auringonlaskukuvan, mutta tilanne tuntui haasteelliselta koska näkymä oli hyvin yksinkertainen. Taivaalla ei ollut pilviä, meressä ei näkynyt veneitä eikä muitakaan kiinnostavia elementtejä ollut lähettyvillä. Tarvitsin jotakin mielenkiintoista valokuvaani, joten päätin sisällyttää kiven valokuvaani etualan kohteeksi ja käyttää pitkää valotusaikaa, jotta veteen tulisi liike-epäterävyyttä. Tuloksena sain silkin pehmeän veden, joka mielestäni tuo hieman lisää mielenkiintoa kuvaan.

Yöllä hitaalla suljinnopeudella

30 sekunnin suljinnopeus valaisee kirkon yöllä

Kuva 2. Hidas suljinnopeus mahdollistaa kuvaamisen yöllä.

Otin useita kuvia kirkosta (kuva 2) päivän aikana. Yksikään ei kuitenkaan ollut kovinkaan mielenkiintoinen. Ehkäpä en vain löytänyt oikeaa sommitelmaa. Päätin kuitenkin antaa tälle kohteelle vielä yhden mahdollisuuden ja kuvata sen yöllä. Oli todella pimeää. Ainoastaan kaukaiset kaupungin valot ja muutamat tähdet taivaalla valaisivat kirkkoa. Asetin jalustani ja käytin lopulta 30 sekunnin vaotusaikaa kuvan 2 ottamiseen. Puoli minuuttia tarvittiin, jotta kirkko valaistuisi kunnolla. Johtuen pitkästä valotusajasta kuvasta tuli hieman pehmeä ja kohinainen, mutta silti se oli selvästi parempi kuin yksikään päivällä ottamistani kuvista.