EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Nopea Täsmäys salamalle

03.01.2008 Kategoria: Valokuvaus
Aloittaessani käyttämään aloittelijatason digitaalista järjestelmäkameraa olin järkyttynyt huomatessani, että kamerani ei suostu käyttämään salamaa korkeammilla suljinnopeuksilla kuin 1/200 sec. Aluksi luulin, että kamerassani on jotain vikaa. Kävin läpi manuaalia ja Internetmateriaaleja ja vastaukseksi löysin, että kamerassani ei ole nopeaa täsmäystä salamalle (ainakaan yhdysrakenteiselle salamalle). Aikaisemmin olin käyttänyt Sony DSC-F828 bridgekameraa, joka pystyy täsmäämään salaman kaikille suljinnopeuksille. Olin ottanut tämän ominaisuuden itsestäänselvyytenä. Luulin, että se oli jotain, mitä löytyy jokaisesta digikamerasta. Olin tottunut käyttämään salamaa täytevalona kuvatessani korkeilla suljinnopeuksilla (1/500 – 1/2000 sec) kovassa keskipäivän valossa.

Siitä alkaen kun aloitin käyttämään aloittelijatason järjestelmäkameraa olen missannut usean valokuvan, johtuen nopean salaman täsmäyksen puutteesta. Se on ominaisuus jota arvostan paljon ja jota ilman en halua olla. Nyt kun tiedän paremmin, en ostaisi kameraa, josta tämä ominaisuus puuttuu. Ominaisuus on mukava, mutta ei täydellinen. Yksi tietämisen arvoinen seikka on, että salaman teho / kantama heikentyy usein suuresti käytettäessä nopeaa salaman täsmäystä. Jos haluat tietää teknisistä yksityiskohdista enemmän, suosittelen lukemaan seuraavat artikkelit:

Nopea salaman täsmäys käytännössä

Mielestäni kirkkaassa auringonvalossa valokuvaaminen on tilanne, jossa todella tarvitaan nopeaa salaman täsmäystä. Kirkas auringonvalo luo todella kovia varjoja, joita voidaan pehmentää käyttämällä salamaa täytevalona. Kirkkaassa auringonvalossa käytetään usein korkeaa suljinnopeutta. Jotta salamaa voitaisiin käyttää korkean suljinnopeuden kanssa, tarvitaan nopeaa salaman täsmäystä.

Nopea salaman täsmäys: Esimerkki 1

Salaman vaikutus täytevalona

Kuva 1. Salamaa käytettiin täytevalona etualalla olevan tytön valaisemiseen.

Kuva 1 on valokuva Palman katedraalista. Se otettiin kirkkaassa auringonvalossa korkealla suljinnopeudella. Salamaa käytettiin etualalla olevan tytön valaisemiseen. Ilman salaman täytevaloa pikkutytön kasvot olisivat hyvin tummat.

Nopea salaman täsmäys: Esimerkki 2

Nopea salaman täsmäys mahdollistaa salaman käytön korkeilla suljinnopeuksilla

Kuva 2. Nopeaa salaman täsmäystä käytetään pehmentämään keskipäivän kovia varjoja.

Kuva 2 otettiin Turkissa. Se otettiin keskipäivällä ja suljinnopeutena käytettiin 1/2000 sec. Koska valo oli hyvin kovaa, käytin salamaa täytevalona varjojen pehmentämiseen. Mielestäni valokuvan laatu parani huomattavasti täytevalon ansiosta.