EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Huonoja valokuvia

Kalastajia Molyvoksen satamassa Lesvoksen saarella Kreikassa

Kuva 1. Kalastajia Molyvoksen sataman lähettyvillä Lesvoksen saarella Kreikassa. Valokuva saattaa näyttää tässä ihan hyvältä, mutta se näyttää huonolta suuremmassa koossa katsottuna.

12.01.2008 Kategoria: Valokuvaus
Kuva 1 on otettu Kreikassa Lesvoksen saarella Molyvoksen kaupungin edustalla. Oli myöhä ja olimme vaimoni kanssa menossa takaisin hotellillemme. Oli hyvin pimeää ja satama oli hiljainen. Huomasimme kuitenkin yksinäisen kalastusveneen työstämässä päivän viimeistä saalista. Ajattelin, että siitä saisi kiinnostavan aiheen valokuvalle. Näin kuvauksellisen näkymän ja valokuvasin sen, mutta valitettavasti lopputulos ei ole korkealaatuinen. Kuva 1 saattaa näyttää ihan hyvältä kun sitä katsotaan Webissä pienessä koossa, mutta siitä ei ole mahdollista tehdä korkealaatuista paperikuvaa, koska alkuperäisessä kuvassa on kameran liikkumisesta aiheutunutta epäterävyyttä.

Valokuvan ottaminen

Olin luonnollisesti huolissani valaistuksesta. Ajattelin, että ehkäpä ilta on liian pimeä kunnollisen kuvan ottamiseen. Näkymä oli kaunis, joten oli yritettävä. Tarkensin kameran ja otin kuvan käsivaralta seuraavilla asetuksilla:

Virheet aiheuttavat huonoja kuvia

Valokuvauksessa on nyrkkisääntö, joka sanoo, että jos polttoväli on X, niin hitain suljinnopeus, jota voin käyttää terävien kuvien ottamiseen käsivaralta kuvatessa on 1/X. (Katso Wikipediasta tarkempi kuvaus suljinnopeuden nyrkkisäännöstä). Minun olisi siis pitänyt käyttää suljinnopeutena 1/35 sec tai nopeampaa ottaakseni terävän kuvan. Käyttämäni suljinnopeus 1/4 sec oli siis aivan liian hidas terävän kuvan tallentamiseen käsivaralta.

Valokuva olisi voinut olla parempi

Tiesin, että kuva ei ollut terävä. Olen tarpeeksi kokenut tietääkseni, että on useita asioita, joita olisin voinut tehdä otoksen parantamiseksi. Oli myöhä ja kiire, joten hyväksyin kuvan, joka ei varmasti olisi kovinkaan hyvä. Ajattelin virheitäni noin 15 minuutin ajan päätin ottaa kuvan uudestaan. Kiirehdin takaisin vain huomatakseni, että vene ja dramaattinen taivas olivat poissa. Ei ollut mitään mitä olisin voinut tehdä. Olin onnistunut pilaamaan mahdollisuuden ja käteen jäi pahasti epäterävä kuvan.

Tehdään se oikein

Aukko oli täysin auki (f/4.5), joten en voinut tehdä mitään sille. Oli kuitenkin kaksi asiaa, jotka olisin voinut tehdä. Olisin voinut ja minun olisi pitänyt nostaa ISO-herkkyyttää, jotta olisin voinut käyttää lyhyempää valotusaikaa. Kohinan määrä olisi silti ollut hyväksyttävä ja olisin saanut selvästi terävämmän valokuvan. Vielä parempi ratkaisu olisi ollut jalustan käyttö. Minulla itse asiassa oli pöytäjalusta mukanani, mutta jostain syystä unohdin käyttää sitä. Olin ajattelematon ja nyt minulla on valokuva, joka sopii ainoastaan Webbiin hyvin pienessä koossa. Toivottavasti edes opin jotain virheistäni.