EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Diffraktio pienillä aukoilla

Canon EF 70-200mm f/4L USM ja Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Kuva 1. Testasin kahta objektiivia: Canon EF 70-200mm f/4L USM (ylempi) ja Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (alempi).

19.07.2007 Kategoria: Valokuvaus
Muokkaamattomilla valokuvilla, jotka otetaan käyttämällä pientä aukkoa on välillä taipumus näyttää hieman pehmeiltä verrattuna kuviin, jotka otetaan suuremmalla aukolla. Pehmeys pienellä aukoilla otetuissa kuvissa voi johtua diffraktiosta.

Diffraktio tarkoittaa aallon taipumista kun se ohittaa reunan. Tarkastelen tässä artikkelissa diffraktiota digitaalisessa valokuvauksessa. Digitaalisessa valokuvauksessa diffraktiota tapahtuu kun valo menee kameran aukon läpi. En mene syvällisesti diffraktion fysiikkaan, vaan näytän joitakin valokuvaustestejä ja selitän mikä vaikutus diffraktiolla käytännössä on.

Diffraktion Vaikutuksen Testaus

Mielestäni diffraktion vaikutus on melko vähäinen. Jos haluat testata diffraktion vaikutusta itse, tulisi sinun käyttää kunnollista jalustaa ja ehkä jopa kameran peilin lukitsemista tärähtämisen estämiseksi. Huomaa myös, että kun testataan suuria aukkoja, käytetään pitkää linssiä ja kuvataan lähellä olevia kohteita, niin terävyysalue jää erittäin pieneksi, joten on oltava erityisen tarkkana mitä kohtaa kuvasta arvioidaan.

Käytin testeissäni seuraavaa kalustoa:

Tein testit sisätiloissa välttääkseni tuulen vaikutuksen. Canon 70-200mm objektiivilla käytin polttoväliä 140mm ja Canon 10-22mm objektiivilla polttoväliä 16mm. Haluan painottaa, että diffraktio ei ole näiden korkealaatuisten objektiivien ominaisuus vaan sitä tapahtuu yhtä lailla kaikilla objektiiveilla.

Tulokset

Esimerkki diffraktion vaikutuksesa Canon EF 70-200mm objektiivilla

Kuva 2. Canon EF 70-200mm f/4L USM objektivissa on huomattava ero terävyydessä aukkojen f/8 ja f/32 välillä. Kuva on skaalattu pienemmäksi, mutta ero terävyydessä on yhtä näkyvä kuin 100% kuvassakin.

Esimerkki diffraktion vaikutuksesta Canon EF 10-22mm objektiivilla

Kuva 3. Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM objektivissa on huomattava ero terävyydessä aukkojen f/8 ja f/25 välillä.

Molempien objektiivien tulokset ovat melko samanlaisia. Molemmat ovat erittäin teräviä tietyllä aukkoalueella. Molempien objektiivien terävyys laskee huomattavasti kun käytetään pienempää aukkoa kuin f/13.

Canon EF 70-200mm f/4L USM

Canon 70-200mm on erittäin terävä välillä f/4 ja f/13. Terävyydessä on huomattava ero aukkojen f/8 ja f/32 välillä kuten kuvasta 2 voi huomata.

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Canon 10-22mm on erittäin terävä välillä f/5 ja f/13. Terävyydessä on huomattava ero aukkojen f/8 ja f/25 välillä kuten kuvasta 3 voi huomata.

Esimerkki Diffraktiosta Todellisessa Kuvaustilanteessa

Maisemakuva Lesvoksen saarelta Kreikasta

Kuva 4. Tämä maisemakuva otettiin Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM objektiivilla. Otin kaksi kuvaa, toisen aukolla f/13 ja toisen aukolla f/22 nähdäkseni diffraktion vaikutuksen todellisessa kuvaustilanteessa.

Esimerkki diffraktion vaikutuksesta maisemakuvan etualalla

Kuva 5. Rajattu yksityiskohta alkuperäisen (skaalattu 50% pienemmäksi) valokuvan etualla. Terävyydessä on huomattava ero aukkojen f/22 ja f/13 välillä.

Esimerkki diffraktion vaikutuksesta maisemakuvan taustalla

Kuva 6. Rajattu yksityiskohta alkuperäisen (skaalattu 50% pienemmäksi) valokuvan taustalla. Terävyydessä on huomattava ero aukkojen f/22 ja f/13 välillä.

Lopuksi tein testin todellisessa kuvaustilanteessa kun kuvasin maisemaa Lesvoksen saarella Kreikassa. Otin saman kuvan aukoilla f/13 ja f/22 vain nähdäkseni eron terävyydessä. Käytin jalustaa, peilin lukitusta ja vitkalaukaisinta tärähtämisen minimoimiseksi. Kuva 4 on kuva, jonka otin.

Kuvissa 5 ja 6 näkyy vertailu aukkojen f/13 ja f/22 välillä. Suuremmalla aukolla otettu valokuva on huomattavasti terävämpi kaikkialta.

Päätelmä

Ero terävyydessä eri aukoilla on helposti nähtävissä testeissäni. Näyttää siltä, että molemmissa testatuissa objektiiveissa terävyys vähenee kun aukko laitetaan pienemmäksi kuin f/13. Pitäen tämän mielessäni yritän välttää kuvaammasta pienemmillä aukoilla ellei siihen ole tarvetta. Diffraktiosta ja kameran tärähtämisestä johtuen suosittelen aina käyttämään suurinta mahdollista aukkoa, jolla terävyysalue on riittävän suuri. Tietysti välillä on välttämätöntä käyttää hyvin pientä aukkoa, jotta saadaan pitkä valotusaika esimerkiksi auringonlaskua tai virtaavaa vettä kuvattaessa.

Diffraktion vaikutus on siis helposti nähtävissä valokuvauksessa, mutta onko sillä todella merkitystä? Voidaanko valokuvien pehmeys korjata helposti jälkikäsittelyssä? Mielestäni voidaan jos kuvan ainoa ongelma on diffraktion aiheuttama pehmeys. Tämä on pieni asia, mutta jos haluat ottaa mahdollisimman teräviä kuvia, on diffraktio asia, jota voi miettiä.