EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Auringonlasku Phuketissa

Auringonlasku Phuketin saarella Thaimaassa

Kuva 1. Auringonlasku Phuketin saarella Thaimaassa. Etualalla mies katselee auringonlaskua ja horisontissa näkyy läheinen viidakkosaari.

19.06.2007 Kategoria: Valokuvaus
Kuva 1 on otettu Phuketin saarella Thaimaassa. Auringonlasku vaikutti lupaavalta ja jäin kameran kanssa rannalle odottamaan sitä kaikkein otollisinta hetkeä. Aurinko oli laskeutumassa horisonttiin ja pilviä näytti olevan taivaalla juuri sopivasti.

Auringonlaskussa pilvet on mielestäni ehkä se kaikkein tärkein elementti. Ilman pilviä taivas ei ole kovinkaan erikoinen auringon laskiessa.

Auringonlaskun Kuvaaminen

Auringonlaskut vaativat pitkiä valotusaikoja, joten ruuvasin minijalustan paikoilleen ja asetin sen tukevasti rantatuolin päälle. Laitoin kamerasta manuaaliset asetukset päälle ja hyvissä ajoin kokeilin sopivia valotusasetuksia. Kuvan etuala oli melko lähellä, joten valitsin aukoksi melko pienen f/8. Sopiva valotusaika oli 1/40 sekunti, jolla kuva juuri ja juuri välttyi puhkipalamiselta. Auringon laskiessa taivas muuttuu todella nopeasti, joten on erityisen tärkeää olla ajoissa paikalla kokeilemassa sopivia kameran asetuksia ja etsimässä miellyttävää sommitelmaa.

Analyysi sommittelusta

Phuket on suosittu lomakohde, joten ihmisiä riitti tätäkin auringonlaskua ihailemaan. Ajattelin, että haluaisin sisällyttää kuvaani ainoastaan taivaan, saaren ja vähän rantahiekkaa, mutta en yhtään ihmistä. En halunnut satunnaisia ihmisiä pilaamaan valokuvaani. Kärsivällisesti odotin ja otin noin tusinan kuvia, mutta en saanut tilaisuutta ottaa kuvaa ilman ohikulkijoita.

Aluksi olin hieman pettynyt, mutta sitten oivalsin, että ehkäpä voisin kääntää tilanteen hyödykseni ja sisällyttää sommitelmaani yhden ihmisen tarkoituksella. Valitsin rannalla istuvan miehin joka näytti katselevan auringonlaskua.

Kuvaani oli tulossa kaksi kiintopistettä: horisontissa näkyvä saari ja rannalla istuva mies. Päätin sijoittaa kohteet vastakkaisille reunoilla, jotta kuvasta tulisi tasapainoinen. Päätin myös sijoittaa horisontin alas koska halusin korostaa kaunista taivasta. Loppuen lopuksi olin tyytyväinen, että ranta ei autioitunut toiveestani vaan sain kuvaani mukaan myös yhden ihmisen. Mielestäni rannalla istuva mies tuo kuvaan lisää syvyyttä, tasapainoa ja mielenkiintoa.